tiistaina, heinäkuuta 24, 2012

Ensimmäinen lomamatka ja vinkkejä junailuun

Teimme vauvan kanssa ensimmäisen lomareissun viime viikolla. Matkustimme junalla Helsingistä Pohjanmaalle, noin 6 tuntia suuntaansa. Olin varannut IC-junan perhehytin molempiin suuntiin, tai siis paikan perhehytistä. En ollut koskaan aiemmin moiseen tutustunut, joten en oikein tiennyt mitä odottaa.. 




Perhehyttihän ei siis ole mikään kovin iso. Siellä on 4 penkkiä, pöytä sekä pieni nurkkaus lapsille. Mutta jos siis jos jokainen paikka on myyty ja jokaisella aikuisella on lapsi/lapsia, niin tiukkaa tekee! Itseasiassa koko hyttiin ei mahdu kuin maksimissaan kahdet lastenvaunut. Ja silloin ollaan jo ahtaasti. Kaikki matkatavara on sullottava hattuhyllylle ja muutenkin tunnelma on melko tiivis. Lisäksi on huomioitava, että hyttiin täytyy nousta muutama jyrkkä porras. Eli yksin sinne ei kyllä vaunuja saa.

Meillä sattui kuitenkin kohtuullisen hyvä tuuri, avustavia käsiä ja ystävällisiä kanssamatkstajia liikkeellä ja hytissäkin saimme suurimmaksi osaksi olla vauvan kanssa kaksin. Junan kyyti toimi hyvin nukuttavana elementtinä, ja pari imetystä hoitui hytissä istuallaan. Vaipat vaihdoimme läheisessä lastenhoitohuoneessa, mutta tarvittaessa vaipat olisi voinut vaihtaa myös hytin pöydällä. Kaikenkaikkiaan junailu 2,5kk:n kanssa kahdestaan sujui yllättävän hyvin, mutta seuraavat asiat kannattaa huomioida:
-mihin vauva, jos itsellesi tulee vessahätä? Eli kannattaa käydä vessassa ennen lähtöä :)
-eväät mukaan, koska ravintolavaunuun lähtiessä pitäisi taas kantaa vauvaa mukana, kun vaunujahan ei hytistä oikein kesken matkan viitsi ulos ottaa. Ja vauvan kantaminen epätasaisesti liikkuvassa junassa on vähän riskaabelia.
-perhehytin ovi on kapea, joten leveillä rattailla sinne ei pääse. Ja tosiaan sinne on noustava ne pari porrasta.
-junassa voi hyvinkin olla melko täyttä, joten varaudu etukäteen siihen että osaat tarvittaessa laittaa vaunut kasaan ja vauva kantokoppaan (esim. meillä Emmaljungan quadrolift), rintareppuun, syliin..
-jos imetät, opettele imettämään istuallaan. Vauvanhoitohuoneessa oli tosin lämmitin myös tuttipulloja varten.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti